Saturday 4 July 2015

Protect your child from sunburn - Important message

Lapsen suojaaminen auringolta

22.04.2013 3 1 ihonhoito, lapsi
Vauvojen ja pikkulasten iho ja silmät ovat erittäin herkkiä auringon UV-säteilyn haittavaikutuksille. Siksi lapset tulee suojata auringolta vaatteilla, suojavoiteilla ja aurinkolaseilla.
  • Lapsen auringolta suojaaminen
 
Lapsen iho on suojattava auringolta, sillä vielä kehittymättömien suojamekanismien vuoksi iho ja silmät reagoivat erityisen herkästi UV-säteilyyn. Vaatteiden, suojavoiteiden ja aurinkolasien lisäksi vaunuissa tai rattaissa matkaavan lapsen voi suojata harsolla, tosin se vie mahdollisuuden maisemien katseluun.
Keskipäivällä auringon haitallisen UV-säteilyn ollessa voimakkaimmillaan lapset on hyvä pitää sisällä tai varjossa. Suojautumista ei tule unohtaa tuulisina tai viileinäkään päivinä, sillä UV-säteily ei tunnu iholla. UV-säteet myös läpäisevät pilvet näkyvää valoa paremmin.

Mitä on UV-säteily?

Auringon säteily sisältää näkyvän valon lisäksi näkymättömiä infrapuna- eli lämpösäteitä sekä ultravioletti- eli UV-säteitä. Ihon palaminen ja suuri määrä UV-säteilyä lisäävät ihosyövän riskiä.

Maahan asti säteileviä UV-säteilytyyppejä on kaksi:

  • UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin, ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä ja aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Maahan tulevasta auringon ultraviolettisäteilystä 95 prosenttia on UVA:ta.
  • UVB on polttavaa, ihon pintaosiin uppoavaa säteilyä. Sen vaikutuksesta iho paksuuntuu ja ruskettuu. Paksuuntunut ihokerros ja ruskettuminen suojaavat kudoksia UV-säteilyn haittavaikutuksilta. Maahan tulevasta säteilystä viisi prosenttia on UVB:tä.

UV-indeksi

Säätiedotuksissa ilmoitetaan UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi, UVI. Auringolta on syytä suojautua, kun UVI ylittää arvon kolme. Etelä-Suomessa UVI on yli kolme toukokuusta elokuuhun ja kauniina keskikesän päivänä seitsemän tunnin ajan eli kello 10–17. Yli 11:n UV-indeksi tarkoittaa äärimmäisen voimakasta säteilyä, jota saadaan vuoristossa tai päiväntasaajan leveysasteilla.

Lapsen ihon suojaaminen

Vaatteet

Tavallisista vaatteista parhaan suojan antavat tiiviisti kudottu puuvillakangas ja silkki. T-paidan suojakerroin vastaa paidan väristä ja iästä riippuen vain noin suojakerroin viittä. Tummat ja kirkkaat värit suojaavat vaaleita paremmin. Esimerkiksi tummansininen suojaa ihoa valkoista ja keltaista tehokkaammin.
Vaikka kaikki vaatteet suojaavat UV-säteiltä, myynnissä on myös erityisiä aurinkosuojavaatteita.
  • UV-vaatteet ovat tarpeen erityisesti etelänlomilla, mutta myös Suomen kesässä. Esimerkiksi vesillä ja rannalla auringon UV-säteilyä ei voi välttää.
  • UV-vaatteita hankittaessa kannattaa varmistaa, että ne täyttävät UV-suojastandardin. Joissakin tuotteissa suoja on peräisin suihkeesta, jonka teho katoaa viimeistään ensimmäisessä pesussa.

Aurinkosuojavoiteet

Lapsen iholla tulisi käyttää korkean suojakertoimen tuotteita, joissa on UVA- ja UVB-suojat. Vaikka aurinkosuojavoiteet lieventävät ihoa polttavaa, soluvaurioita aiheuttavaa UV-säteilyä, ne eivät täysin estä sen pääsemistä iholle. Siksi aurinkovoiteiden käyttö ei siis tarkoita, että lapsi saa olla pidempään auringossa.
Aurinkosuojavoidetta levitetään lapsen iholle ruokalusikallinen jokaisella voitelukerralla. Mikäli voidetta käytetään liian vähän, sen suojateho heikkenee merkittävästi.
Suojavoidetta levitetään koko keholle hyvissä ajoin ennen ulos menemistä. Myös korvanlehdet, huulet, kämmenselät ja jalkaterät kannattaa rasvata. Hihojen ja lahkeiden suut heijastavat valoa iholle, joten voidetta tulisi laittaa myös vaatteiden reunojen alle. Jos suojavoiteen määrä mietityttää, sitä voi levittää kahdesti ennen aurinkoon menoa. Suojavoidetta lisätään kahden tunnin välein ja kovan hikoilun, ihon pyyhkimisen tai uinnin jälkeen useamminkin.

Vauvojen ja pikkulasten ihon suojaus

Vauvat alle 6 kk

Alle puolivuotiaat vauvat on pidettävä kokonaan poissa suorasta auringonpaisteesta, koska ihon suojamekanismi ja lämmönsäätelykyky ovat vielä kehittymättömiä. Aivan pienille vauvoille ei suositella aurinkosuojavoiteita.
Veden, asfaltin ja hiekan kaltaiset pinnat heijastavat tehokkaasti UV-säteilyä, minkä vuoksi vauva voi saada varjossakin jopa puolet suorasta auringon säteilystä. Vaunuihin ja rattaisiin on saatavilla UV-suojia, jotka suodattavat säteilyä paremmin kuin tavallinen harso.

Vauvat yli 6 kk

Peittävät vaatteet ovat ensisijainen suojauskeino.
Yli puoli vuotta vanhojen vauvojen iholla voi käyttää myös aurinkosuojavoiteita. Sekä kemialliset että fysikaaliset UV-suodattimet ovat lapsen iholla turvallisia, eikä niistä imeydy haitallisia aineita lapsen elimistöön. Vauvaikäisten iholla tulisi käyttää erittäin korkean suojakertoimen tuotteita eli suojakerrointa 30–50. Pakkauksesta on löydyttävä merkintä myös voiteen UVA-suojasta.

Alle 2-vuotiaat lapset

Pienten lasten iho suojataan ennen kaikkea tavallisilla tai UV-säteilyä estävillä vaatteilla. Vaatteiden lisäksi pikkulasten iholle tulee levittää erittäin korkean suojakertoimen aurinkovoidetta, joka suojaa myös UV-säteilyltä.

Yli 2-vuotiaat lapset

Leikki-ikäisellä paita ja isolierinen hattu suojaavat tehokkaasti helposti palavia ihoalueita eli kasvoja, olkapäitä, niskaa ja käsivarsia. Lisäksi suojausta pitää täydentää voiteilla.

Lapsen silmien suojaus

Lasten silmien suojaamisesta on huolehdittava ympäri vuoden. Lapsen silmän mykiö on kirkas, ja siksi se suodattaa UV-säteilyä aikuisen silmää huonommin. Aurinkoisella säällä ja veden äärellä lapsen suojaamattomiin silmiin kohdistuu suuri määrä haitallista UV-säteilyä. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää myös siksi, että lapsi ei ymmärrä välttää suoraan aurinkoa kohti katsomista.
Auringonpaisteen häikäisy rasittaa silmiä ja voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä. Jo lyhytkestoisesta voimakkaalle UV-säteilylle altistumisesta voi seurata silmän sidekalvontulehdus eli lumisokeus, joka tavallisesti paranee parissa päivässä. Silmien pitkäaikainen altistus auringolle saattaa aiheuttaa lapselle pysyviä muutoksia, kuten mykiön asteittaista samentumista ja harmaakaihia. Osa UV-säteilystä voi tunkeutua silmän pohjaan asti aiheuttaen silmänpohjan rappeumaa.

Aurinkolasien käyttö

  • Lapsilla aurinkolasien käyttöä suositellaan vain auringon paistaessa. Pilvisellä tai poutaisella ilmalla tummat linssit eivät päästä tarpeeksi valoa silmään lapsen näön kehittymisen kannalta.
  • Silmien suojaaminen on erittäin tärkeää hiekkaleikeissä, uitaessa tai veneiltäessä, sillä vedestä ja hiekasta heijastuu paljon UV-säteilyä.
  • Hohtavasta lumihangesta heijastuu takaisin jopa 80 prosenttia auringon UV-säteilystä.
Aurinkolasien lisäksi lapsen pää tulisi suojata leveälierisellä, kasvoja varjostavalla hatulla. Pilvisellä säällä hattu riittää ainoaksi suojaksi.

Lasten aurinkolasien valinta

Linssit

Tärkein kriteeri aurinkolasien valinnassa ovat linssit. Markkinoilla on tummalinssisiä laseja, jotka suojaavat auringon häikäisyltä, mutta eivät UV-säteilyltä. Tällaiset lasit eivät ole varsinaisesti aurinkolaseja, eikä niitä saa käyttää lapsen silmien suojaukseen. Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee aurinkolasit omilla voimakkuuksillaan.

Istuvuus

  • Lapsilla aurinkolasien istuvuus on erityisen tärkeää. Lapsi repii epämukavilta tuntuvat lasit herkästi pois päästä.
  • Hyvät lasit eivät purista tai osu silmäripsiin. Ne pysyvät päässä kaikissa asennoissa ja peittävät silmät joka suunnalta.
  • Lapsen pieni nenävarsi ei tue aurinkolaseja kovin hyvin, joten lasit voivat valua. Aurinkolaseja pitäisi kokeilla lapsen päälle kaupassa, koska kaikki aurinkolasimallit eivät sovi jokaiselle.

Malli ja sangat

Monissa lasten laseissa on sangasta sankaan kiertävä nauha, jonka avulla lasit saadaan pysymään päässä napakasti. Markkinoilla on myös saranattomia pokia, joiden joustosangat kietoutuvat lapsen pään ympärille ja kestävät taivutusta.
Osa lasten aurinkolaseista on malliltaan sellaisia, että ne voi asettaa päähän kummin päin tahansa. Se on tervetullut helpotus siinä vaiheessa, kun lapsi haluaa itse pukea lasit päähänsä.

Aurinkolasien merkinnät

CE-merkki kehyksessä kertoo, että lasit ovat täyttäneet eurooppalaiset suojakriteerit riippumattomissa mittauksissa. Jotta aurinkolasit suojaisivat lasten ja aikuisten silmiä tarpeeksi hyvin, niiden tulee suodattaa UVA- ja UVB-säteily kokonaan. Riittävän suojan tunnistaa aurinkolasien merkinnästä UV 100 % tai UV 400.
Teksti: Lauri Haapanen
Kuva: Thinkstock
Asiantuntija: erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo, Iholiiton Ihopiste

Lasten aurinkosuojatuotteita ja aurinkolaseja on saatavilla Prismoista, Sokoksista ja Emotioneista. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin. Lasten aurinkolaseja ja silmälaseja on saatavilla Silmäasemilta
 
 
Exposing your child to too much sun may increase their risk of skin cancer later in life. Sunburn can also cause considerable pain and discomfort in the short term.

Tips to protect your child from sunburn

  • Encourage your child to play in the shade – for example, under trees – especially between 11am and 3pm, when the sun is at its strongest.
  • Keep babies under the age of six months out of direct sunlight, especially around midday.
  • Cover exposed parts of your child's skin with sunscreen, even on cloudy or overcast days. Use one that has a sun protection factor (SPF) of 15 or above and is effective against UVA and UVB. Don't forget to apply it to their shoulders, nose, ears, cheeks and the tops of their feet. Reapply often throughout the day.
  • Be especially careful to protect your child's shoulders and the back of their neck when they're playing, as these are the most common areas for sunburn.
  • Cover your child up in loose, baggy cotton clothes, such as an oversized T-shirt with sleeves.
  • Get your child to wear a floppy hat with a wide brim that shades their face and neck.
  • Protect your child's eyes with sunglasses that meet the British Standard (BSEN 1836:2005) and carry the "CE" mark (check the label or ask the manufacturer).
  • If your child is swimming, use a waterproof sunblock of factor 15 or above. Reapply after towelling.

 

 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.